zaterdag 2 november 2013

Stoofpeertjes experiment!.

In mijn vorige bericht hebben jullie kunnen lezen over de BlogSTERSontmoetingsdag bij Esther.
We mochten daar o.a. stoofpeertjes rapen en ik ging met een zak vol naar huis.
...ik vind stoofpeertjes heerlijk, maar de enige keer dat we ze eten is met kerst...en dan maakt mijn schoonmoeder ze altijd:-))
Dus aangezien ik nog nooit zelf stoofpeertjes had gemaakt, moest ik me daar thuis wel even in gaan verdiepen! Zonder mijn schoonmoeder om raad te vragen, dat vond ik te gemakkelijk!

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dus ook meerdere manieren om stoofpeertjes te maken kwam ik al snel achter, ik had al wat tips gekregen van een aantal dames en vond via Google ook nog het nodige! Dat maakte het alleen niet makkelijker...hahaha
Wat vooral belangrijk is bij stoofpeertjes las ik, is tijd zodat ze door het koken (eigenlijk meer stoven) een mooi rood kleurtje krijgen..er kan Rode wijn, Port of bessensap toegevoegd worden om ze nog meer kleur te geven, maar ik kwam ook iets tegen over 'Perenrood' , wat je gewoon bij de supermarkt (en waarschijnlijk ook wel bij de groenteboer) kunt kopen. 
Dit is een potje gekleurde suiker wat de peertjes zowel zoet als kleurt en waarmee de kooktijd verkort kan worden tot zo'n 1 1/2 uur, i.p.v. 3 á 4 uur!

Uiteindelijk is toch de enige manier proberen...en dan maar beleven wat er gebeurd! Iedereen heeft dus zo zijn eigen bereidingswijze. Ik heb een beetje een combinatie gemaakt van verschillende recepten en wie weet hebben andere stoofpeertjes leken er nog wat aan:-))!!

Dit is hoe ik ze gemaakt heb:

* 5oo gram stoofpeertjes (na het schillen en verwijderen van de klokhuisjes)
* 1 1/2 eetlepel Perenrood
*1 kaneelstokje
*scheut aanmaaklimonade (ik had toevallig Grenadine smaak staan)

Alles tegelijk in de pan en zo voor de helft vullen met water, dit zo'n anderhalf uur zachtjes laten pruttelen met de deksel op de pan, nu wachten en ondertussen genieten van de heerlijke geuren die zich door je kamer verspreiden (daar kan geen geurkaars tegenop!)

...en zo zagen ze er toen uit:


 Ik heb er verder niets meer mee gedaan, af laten koelen in het vocht en afgedekt in de koelkast gezet. De volgende dag hebben we ze gegeten, toen waren ze nog wat roder geworden zelfs en ze waren zooooo lekker dat er gewoon ruzie gemaakt werd over wie de laatste mocht...hahaha en het mooiste compliment: "ze zijn lekkerder dan die van oma"...yessssssssssss (geloof me er is bij mij namelijk NOOIT iets lekkerder dan bij oma:-)

Geslaagd peertjes experiment!!


***

Er is nog wat post en een lief kadootje wat ik wil laten zien, maar dat moet nog even op de foto, houden jullie te goed!

Fijne Zaterdag!!
**Grtzz..Maddy**


19 opmerkingen:

  1. Bedankt Maddy! Heb hier ook nog een zak vol staan...nu nog perenrood halen :o)
    Fijn weekend! Dinaz ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, lekker stoofperen! Zo kun je nog een keer (na)genieten van jullie leuke blogstersdag :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. lekker hè ! Hier was er geen perenrood te vinden dus ik heb het maar op de 'ouderwetsche' manier gedaan. Maar ik heb nog een flinke hoeveelheid liggen, van mij mogen ze nog iets zoeter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jummie jummie :) Denk niet dat ik het je nadoe ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk stoofpeertjes! Aan verslaafd geraakt tijdens de eerste zwangerschap, hihi! Fijn weekend lieve groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lekker hè, je zelf bereide stoofpeertjes. Ik maak ze ook ieder jaar, heb zelf een boompje. En super dat ze lekkerder zijn geworden dan die van oma, ik zie je glunderen hihihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wauwie, das nogal een compliment!! ze zien er heerlijk uit, goed gedaan! heel fijn weekend van de Gravinnetjes, xx

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh dat lijkt mee heerlijk die stoofpeertjes.
    Doet me ook aan vroeger denken, hele potten ingemaakte stoofpeertjes hadden we toen op voorraad :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat klinkt het heerlijk, ik ruik het bijna!
    Fijn weekend, groetjes,
    Akkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Meer dan goed geslaagd dus...zaaaaalig zeg xx

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ingense Peerkes met Maddy als kokkin die oma overtreffen, mijn dg kan niet meer stuk hihi
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  12. jeeeej! goed van jou! ik ben er ook zo dol op, maar gelukkig heb ik een lieve paps en aardige tantes die mij van kant-en-klare stoofpeertjes voorzien... uit medelijden omdat ik absoluut niet van koken hou ;)

    grtjs janita

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een compliment voor jouw peertjes. Over een paar jaar zeggen jouw kinderen en kleinkinderen vast: 'Er is er maar één die heerlijke stoofpeertjes kan maken en dat is ... , ja, jij.
    Bewaar het recept maar goed.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb de stoofpeertjes van Esther van de week ook klaar gemaakt,maar dan als dessert met portsaus en kaneelijs....want ze bleken hier geen liefhebbers te zijn voor stoofpeertjes als een soort van 'groenten'bij de avondmaaltijd,ik heb ervan zitten smullen...de rest matigjes....want ze zijn hier toch niet zo'n stoofpeertjes liefhebbers als dat ik dacht,maar goed des te meer bleef er voor mij over!!!

    grtzzzz
    Angeline

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nou, dat is zeker een geslaagd experiment! Lekker, stoofpeertjes, ik doe het af en toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Jammer dat ik het hier niet kan ruiken.
    Lekker!!

    BeantwoordenVerwijderen

Gezellig als je een reactie achterlaat!
Bedankt en Grtzzz...Maddy

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...